Recensie: Het Gouden Ei – Tim Krabbé

10 oktober 2007 at 3:06 pm (Uncategorized) (, , , , , , , , )

Aan het begin van dit schooljaar kregen we al de opdracht op tegen 11 oktober dit kortverhaal te lezen. Gisterenavond, na een vermoeiende sportdag, was het dan eindelijk zover. Met wat rustige muziek op de achtergrond, begon ik te lezen, en werd ik -na een moeilijk begin- meegesleept in het verhaal. In navolging daarvan, even een korte recensie (opgelet: bevat details over plot/afloop) :

Het Gouden Ei – Tim Krabbé
In dit kortverhaal lezen we hoe Rex en Saskia op reis gaan, en hoe Saskia tijdens een pitstop in een tankstation spoorloos verdwijnt. Het verhaal telt 5 hoofdstukken, die het verhaal tonen uit verschillende perspectieven, en in verschillende tijden.

Hoofdstuk 1: In dit deel volgen we Rex en Saskia op hun reis naar Frankrijk, op de dag dat Saskia verdween. Persoonlijk vond ik het begin wat moeilijk om erin te komen. Misschien komt het ook door de naamkeuze, Rex is niet zo’n alledaagse naam terwijl het eigenlijk wel gaat over een gewone man, met de bedoeling dat iedereen zich met hem kan identificeren. Later werd ik dan ook in twijfel gebracht door Rex’ gedachten: ziet hij Saskia nu wel of niet graag? Maar dit was waarschijnlijk wel bedoeld om verwarring te scheppen. Kortom, Saskia verdwijnt, en Rex zoekt haar. De politie wordt ingeschakeld, er wordt verder gezocht, het wordt avond en dat was hoofdstuk 1.

Hoofdstuk 2: Dit hoofdstuk speelt zich 8 jaar na datum af, in Italië. Rex heeft een nieuwe vriendin, Lieneke, maar denkt nog altijd aan Saskia. Op een bepaald moment ziet hij haar, maar dat waren zijn droombeelden. Op het einde heeft Rex een zware nachtmerrie, en dat nadat hij Lieneke ten huwelijk vroeg! We komen te weten hoe Rex over Saskia denkt na al die jaren.
Hoofdstuk 3: We volgen nu Raymond Lemorne, die met rare gedachtenkronkels zit. Wie hij is, weten we nu nog niet. Eerst leren we hem kennen als 15-jarige, daarna als 36-jarige, met job en gezin. Hij redt een kind van de verdrinkingsdood, maar krijgt weer een macaber idee, als tegenpresatie voor de weldaad. Hij wil de perfecte misdaad plegen!
Vanaf dit moment weten we al dat hij de moordenaar zal zijn, en we komen meer te weten. Hij bereidt zijn plan maar liefst 4 jaar lang voor: het brouwen van chloroform, een plaats vinden voor verkrachting, een pistool kopen, vrouwen leren versieren, … Het wordt heel spannend als hij eindelijk zijn plan uittest in tankstations. Ondertussen doodt hij 2 Duitse jongens, en later lezen we hoe hij Saskia ontvoerd.

Hoofdstuk 4: We volgen Rex weer, 8 jaar later, maar iets later dan in hoofdstuk 2. Hij is weer thuis, en het is niet gelukt met Lieneke. We lezen ook over hoe Rex nog steeds zoekt naar Saskia. Hier stop ik met het verhaal samen te vatten, want anders verklap ik het einde.

Hoofdstuk 5: Het einde, we volgen Lieneke die verrast wordt door de gebeurtenissen in hoofdstuk 4.

Dit was een korte analyse van het verhaal.
Verder wil ik nog zeggen dat het een leuke leeservaring was, en dat je niet alles weet voor de toets van morgen door mijn samenvatting te lezen, je zal toch nog het verhaal ook moeten lezen :p

Advertenties

1 reactie

  1. Klaartje said,

    Bedankt Pieter, lekker handig!
    kmoet et wel nog lezen… vanavond niet naar Spaans:p

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: